Kto viac vie, môže podnikať

logo efektívnejšie

Autor článku:

Martin Schmol

Martin Schmol

Počiatočné nadšenie do IT sa pretavilo do niekoľkoročných skúseností vo webdizajne a správe webov pre menších podnikateľov, medzinárodné korporáty, či miestnu samosprávu. V efektívnejšie.sk zabezpečujem tvorbu internetových stránok či eshopov. Teším sa na možnú spoluprácu práve s Vami! 🙂

Zdroje článku:

🏠 Domov > Blog > Webdesign a SEO > 10 dôvodov prečo pre váš web používať WordPress

10 dôvodov prečo pre váš web používať WordPress

05. októbra 2021

Najrozšírenejším riešením na tvorbu webstránok je WordPress. Napriek tomu, že je zadarmo, nestráca na kvalite a jedná sa o najpoužívanejší systém na svete. Prehľadne sme pre vás spísali 10 najväčších dôvodov, prečo by ste pre váš web mali použiť práve WordPress.

logo wordpress s lupou

Každá firmy potrebuje webstránku, riešení na trhu je ale veľa

Nie nadarmo sa hovorí, že kto dnes nie je online, ako keby neexistoval. Pri podnikateľoch to platí dvojnásobne, keď vďaka svojej online prezentácii či eshopu môžu získať oveľa viac zákazníkov, ako keby neboli online. Tu však prichádza na rad otázka, ako si web zaobstarať a koľko to bude stáť.

Existujú stovky možných riešení, z ktorých sú niektoré zadarmo, iné vás môžu stať aj desiatky tisíc. Nepochybne najrozšírenejším riešením zdarma je CMS systém WordPress, pri ktorom sa jedná o open source redakčný systém s množstvom funkcionalít, aby nový web spĺňal vaše požiadavky.

WordPress je najpoužívanejší systém na svete, ktorý využívajú veľké korporácie, slávne osobnosti či lokálni podnikatelia. Na prvý pohľad prakticky ani nie je možné zistiť, že web je postavený práve na WordPresse.

Poďme sa spoločne pozrieť na dôvody, prečo je WordPress skvelé riešenie.

1. WordPress je zadarmo

Azda najväčšou výhodou platformy WordPress je fakt, že je zadarmo. Jedná sa o open-source CMS (content management system), na ktorého vývoji sa podieľajú stovky developerov po celom svete. Zadarmo je ako pre súkromné, tak aj pre komerčné účely. Navyše, množstvo hostingov poskytuje možnosť inštalácie na jedno kliknutie, čo ho predurčuje k širokému využitiu a dlhodobej udržateľnosti. Podľa štatistík, až 60% webov využívajúcich CMS beží práve na WordPresse.

2. Množstvo tém a dizajnov

Vďaka jeho globálnemu rozšíreniu je dostupných veľké množstvo šablón, vďaka ktorým bude váš web vyzerať presne podľa vašich predstáv a potrieb. Sú dostupné ako platené verzie, tak aj verzie zadarmo. Pred výberom samotnej témy pre WordPress je dobré si ju preveriť, prípadne ak sa v kóde neorientujete, osloviť niekoho skúsenejšieho. Dokážete tak odhaliť prípadné bezpečnostné alebo iné riziká. WordPress, samozrejme, myslí aj na užívateľov mobilných zariadení, ktorých používanie neustále rastie. Väčšina tém je už dnes responzívna, ale zo skúseností odporúčame responzivitu preveriť už v procese výberu témy.

3. Obrovské množstvo funkcií

Ak pre svoj web potrebujete nejakú funkciu, je takmer isté, že už ju niekto naprogramoval. Tieto rozšírenia, známe pod pojmom pluginy, sú akési časti kódu, ktoré na svoj web jednoducho nainštalujete, pričom nepotrebujete žiadne znalosti z oblasti programovania.

Obrovskou výhodou je, že väčšina z nich je zadarmo, alebo aspoň má bezplatnú alternatívu. Chcete váš web rozšíriť o možnosť komentovať príspevky, doplniť banner s vašou stránkou na sociálnych sieťach, optimalizovať z hľadiska SEO? Stačí si zvoliť správny plugin a možnosti rozšírenia webu sú prakticky neobmedzené.

4. WordPress je SEO-friendly

Optimalizácia pre vyhľadávače, známa pod skratkou SEO, je nevyhnutným nástrojom online marketingu, vďaka ktorému na váš web bezplatne prilákate množstvo klientov. Mať web vytvorený pomocou WordPressu pochopiteľne nestačí a k dobrej optimalizácii vedie dlhá cesta.

Skvelou správou však je, že Google rešpektuje WordPress, najmä vďaka jeho architektúre či štruktúre. Už v základnom režime obsahuje viacero funkcionalít pre čo najlepšiu optimalizáciu, ale existuje tiež viacero pluginov, vďaka ktorým dokážete SEO posunúť na oveľa vyšší level.

5. Globálna podpora WordPress komunity

Občas sa môže stať každému, že narazí na problém, s ktorým si neviete poradiť. Našťastie, WordPress má pre tento prípad viacero riešení a nie je nutné podliehať panike. Množstvo návodov je dnes dostupných aj v slovenčine a násobne viac v angličtine.

Okrem toho, WordPress má vlastné oficiálne fórum, na ktorom pôsobí veľké množstvo developerov, ktorí veľmi ochotne pomôžu či poradia. Je možné tu nájsť množstvo otázok spolu s možnými riešeniami problémov. Preto nie je nič jednoduchšie, ako sa v prípade potreby obrátiť na toto fórum a v priebehu krátkeho času nájsť riešenie svojho problému.

6. WordPress je bezpečný

Žiaľ, v online svete čelí množstvo webov hackerským útokom, ktoré sú zamerané na získanie citlivých dát. Keďže WordPress je najrozšírenejším CMS systémom na svete, hackerské útoky tu hrozia o to viac. Našťastie, developeri si toto riziko uvedomujú a neustále pracujú na vylepšovaní jednotlivých systémov, aby bolo útokom zabránené v čo najväčšej miere.

Ako majiteľ webu máte situáciu pomerne jednoduchú. Je potrebné udržiavať svoj systém, šablónu a všetky pluginy aktuálne, čo zvládnete na niekoľko kliknutí a v priebehu pár minút.

Máte tiež možnosť zveriť starostlivosť o Váš web profesionálom. Služby údržby webstránky poskytuje aj naša spoločnosť

7. WordPress rešpektuje médiá

Starou známou pravdou je, že obsah na internete predáva. Čím máte kvalitnejší obsah, tým je väčšia pravdepodobnosť, že si vaša služba či tovar nájdu platiacich zákazníkov. Požiadavky na obsah sa však v čase vyvíjajú a dnes už obyčajný text nestačí. Popri texte sú často využívané obrázky, videá či podcasty. Toto všetko dnes WordPress, samozrejme, podporuje. Obsah je jednoducho editovateľný vďaka WYSIWYG editoru, kde všetko zvládnete na niekoľko kliknutí. Obsah je pritom možné kedykoľvek editovať.

8. Jednoduchá správa hostingu pre WordPress web

Možno ste sa už aj vy stretli s tým, že vám hosting nevyhovoval, ale nebolo ho možné zmeniť. Táto situácia typicky nastáva v prípadoch, že si necháte vytvoriť web od spoločnosti, ktorá vám zároveň poskytne hosting, čím sa do istej miery stávate jej rukojemníkom. Časom si tak môže napríklad začať účtovať poplatky za služby, ktoré ste nezvykli platiť a keďže neexistuje možnosť zmeny hostingu, nemáte na výber.

S WordPressom toto, našťastie, nehrozí a hosting môžete meniť podľa vašich potrieb, drvivá väčšina hostingových spoločností v dnešnej dobe WordPress podporuje. Dokonca Vám ponúknu webhostingové služby pripravené priamo pre WordPress riešenie.

9. WordPress má jednoduché použitie

Ako pri všetkom, aj pri WordPresse budete na začiatku potrebovať istý čas na zorientovanie. Napriek tomu, že obsahuje množstvo funkcionalít či pluginov, jeho prostredie je veľmi príjemné a rýchlo sa v ňom zorientuje aj človek, ktorý s webom nikdy nepracoval.

Práve vďaka tomu, že je WordPress tak rozšírený, množstvo funkcií bolo postupom času veľmi zjednodušených, aby s ním mohol pracovať skutočne každý. Rýchla a jednoduchá orientácia v systéme vám zjednoduší prácu, ale tiež zaučenie nových zamestnancov či editorov webu. Obsah na web tak môžete publikovať a editovať rýchlo, pohodlne a ako často budete chcieť.

10. WordPress podporuje viacerých používateľov

Pri množstve webov sa môže stať, že sa oň nestará jeden človek. Okrem toho, že každý užívateľ môže mať vlastný prístup, sú dostupné jednotlivé role užívateľov. Vďaka tomu bude mať každý prístup len k svojej časti a nestane sa tak, že by niekto neoprávnený mohol poškodiť niektorú časť webu. Vďaka tomu dokážete váš web ešte viac sprofesionalizovať, zvýšiť jeho kvalitu a rýchlosť implementácie jednotlivých častí.

Zhrnutie na záver

Ak ste doteraz pochybovali, či tvorbu webu alebo eshopu zvládnete, WordPress vám dáva jednoznačnú odpoveď, áno. WordPress predstavuje najrozšírenejší CMS, vďaka čomu má širokú podporu na celom svete, množstvo rozšírení a ako bonus je prakticky zadarmo.

Jeho najväčšou výhodou je jednoduchosť použitia, a to ako pri tvorbe samotného webu, tak aj pri úprave jeho obsahu. Okrem toho, na webe môžete použiť všetky bežne používané médiá, ako text, obrázky videá či podcasty a stále ostane priateľský pre vyhľadávače, vďaka čomu dokážete pri správnej optimalizácii získať množstvo návštevníkov prakticky zadarmo.

Autor článku:

kruhová fotografia Mgr. Mária Kučeríková
Martin Schmol

zakladateľ efektívnejšie.sk

Počiatočné nadšenie do IT sa pretavilo do niekoľkoročných skúseností vo webdizajne a správe webov pre menších podnikateľov, medzinárodné korporáty, či miestnu samosprávu. V efektívnejšie.sk zabezpečujem tvorbu internetových stránok či eshopov. Teším sa na možnú spoluprácu práve s Vami! 🙂

Zdieľať článok:

Zdroje článku:

efektívnejšie.sk

 

Zdieľať článok:

Ak ste sa v článku nedozvedeli všetky informácie, ktoré potrebujete, s radosťou nás kontaktujte

Súvisiace články